Mini-vacanţa de weekend

Am zis eu undeva pe aici prin blog că mai am în plan nişte mini-vacanţe, ca să nu o iau razna de la prea multă Timişoara, aşa că weekendul ăsta am fugit la Turda. De ce la Turda? Pentru că au ardelenii acolo o minune de salină! The very awesome Salina Turda! Am fooooaaaarteeee multe de povestit, aşa că o să dau cu fiecare fain frumos pe aici, pe rând, câte o bucăţică pe zi… sper! Dar zic să începem cu the real reason pentru care am mers la Turda!

Salina Turda – o minune în subteran

Trebuie să spun că nu cred că pot descrie ce am văzut acolo, pentru ca cei care nu au fost să înţeleagă… pe mine m-a lăsat cu gura căscată de la început… deşi aveam şi nasul înfundat şi oricum eram cu gura căscată, salina asta minune nu m-a mai lăsat să o închid! 🙂

Deci, din parcare, salina se prezintă printr-o structură cu arhitectură trendy flendy cool, dar care nu-ţi spune mare lucru despre salină… ci mai degrabă te face să te gândeşti că vei intra într-un spa! 🙂 Plus că în spate se vede un deal lin şi… cam atât.

Salina Turda

Povestea se schimbă după câteva holuri albe şi o scară mare ce te coboară la nivelul de acces al bazei de tratament şi al puţului de extracţie, dar şi al altor mine, în care curioşii nu au voie! Salina pentru turişti se află şi mai jos şi mai jos şi mai jos! După o coborâre dubioasă, pe nişte scări vechi de lemn îmbrăcate în depuneri de sare (Scara Bogaţilor), ajungi abia la cel mai de sus nivel, dar de unde vezi măreţia salinei ce se deschide dedesubt! Şi de aici gura rămâne căscată! 🙂

Scara Bogatilor

Nivelele Salinei Turda

Salina are trei nivele generale, unul cu plus, unul zero şi unul cu minus. Între ele se află de fapt cam 13 etaje normale de bloc, deci salina este înaltă cât un bloc cu 26 de etaje! 🙂 La cel mai de sus etaj te poţi bucura de cele mai spectaculoase vederi şi poţi admira tavanul de sare rece şi umed.

La etajul din mijloc are loc forfota principală! Aici ai la dispoiziţie mai mult chestii pentru a te bucura de timpul petrecut în salină. Ai un amfiteatru de spectacole, mese de ping-pong, pistă de bowling, mese de biliard, teren de mini-golf, loc de joacă pentru copii, o roată de carusel (care din păcate era în revizie) şi băncuţe şi măsuţe! Tot de aici, poţi admira cel mai de jos nivel de la un balcon splendid, dar poţi vedea şi galeria în sus şi Cascada de Sare.

La nivelul cel mai de jos se află chestia care pe mine m-a fascinat pur şi simplu: un lac! Un lac pe fundul unei saline, un lac cu apă plină de sare, pe care poţi să te dai cu barca! 🙂 Ăla a fost IT pentru mine! 🙂 Şi pentru mulţi alţi copii mari şi mici care se dădeau în bărcuţe!

Cam asta e Salina Turda pe scurt. Povestirea mea şi pozele sunt doar argumente, dar nu sunt la maximul potenţial pe care îl are acest loc minunat… aşa că vă îndemn pe voi toţi să mergeţi să vizitaţi frumoasa Salină Turda!

6 gânduri despre „Mini-vacanţa de weekend

Dă-ţi cu părerea aici...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s